Revisor og online regnskabsprogrammer

juni 30, 2008

Hvad er ATP?

Filed under: ATP — revisor @ 8:43 pm
Tags: , ,

ATP – arbejdsmarkedets tillægspension

ATP står for arbejdsmarkedets tillægs pension, og er som sagt en tillægspension som lønmodtager og arbejdsgiver indbetaler til i fællesskab. Lønmodtageren indbetaler 1/3 mens arbejdsgiveren indbetaler de resterende 2/3.

ATP opgøres og indbetales til ATP kvartalsvis bagud. For ansatte med ukendt arbejdstid anvendes ved beregningen i 2008 timelønningerne 153,83 kr. for mænd og 138,32 kr. for kvinder. Der skal betales sædvanligt ATP i perioder, hvor der udbetales sygedagpenge. Modtagere af overgangsydelse, efterløn, deleefterløn, førtidspension og delpension kan frivilligt indbetale til ATP. Selvstændige, der som lønmodtagere har været medlem i mindst tre år, og som har indbetalt bidrag svarende til tre årsbidrag, kan bevare deres medlemsskab.

Udbetaling af ATP bidrag

Personer, der er født 01.07.39 eller senere, kan efter ansøgning få udbetalt ATP fra det 65. år. Ønsker man pensionen udbetalt før det 67. år, nedsættes pensionen for hver måned. Ønsker man pensionen udbetalt efter det 67. år forøges pensionen for hver måned indtil 70. år. Ændringerne sker månedsvis med 0,8% for pension optjent før 01.01.02 og 0,6% for pension optjent senere. Udbetaling fra ATP beskattes som personlig indkomst. Udbetalingens størrelse er afhængig af den enkelte lønmodtagers samlede indbetaling til ATP i tidens løb.

Ægtefællepension udbetales som et engangsbeløb på op til 40.000kr ved et medlems dødsfald. For samlevende gælder, at de skal registreres som samlevende hos ATP.

Reklamer

Skriv en kommentar »

Endnu ingen kommentarer.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

Blog på WordPress.com.

%d bloggers like this: