Revisor og online regnskabsprogrammer

juli 22, 2008

Fordringer på penge

Filed under: fordringer — revisor @ 9:30 pm
Tags: , ,

Overdragelse af fordringer på penge

Ligge som det er muilgt at sælge eller pantsætte en cykel, en fast ejendom eller en forretning, kan man også til eje eller pant overdrage aktiver i form af fordringer, fx et tilgodehavende på en kunde eller et pantebrev i fast ejendom.

Personer som optræder i forbindelse med overdragelser af fordringer er skyldner, overdrager og erhverver som også kaldes cessus, cedent og cessionar. Fordringer er et retsbestyttet krav på en ydelse, krav på ting, arbejde, penge.

Simple fordringer og omsætningsgældsbreve

Disse to typer fordringer behandles efter meget forskellige regler hvad angår skyldernes fortabelse af indsigelser, fx svig eller mangler ved de leverede varer. Overdragerens fortabelse af rettigheder/indsigelser over for en godtroende erhverver af fordringen, fx at gældsbrevet er stjålet eller at overdrageslsespåtegningen er falsk. Legitimation, herunder dels spørgsmålet om, hvem skyldneren kan betale til med frågørende virkning, dels hvilke krav skyldneren kan stille til nogen, der forlanger betaling.

Selvom en køber som betaling har underskrevet et simplet gældsbrev, mister han ikke derved i forhold til kreditor indsigelser fra det underliggende retsforhold, fx at kartoflerne var rådne. Det samme gælder en huskøber, som udsteder et sælgerpantebrev, et omsætningsgældsbrev. Huskøberen kan stadig i forhold til sælger forlange dekort for mangler ved huset. Svage indsigelser fortabes i forhold til en godtroende erhverver af fordringen.

Reklamer

Skriv en kommentar »

Endnu ingen kommentarer.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s

Skab en gratis hjemmeside eller blog på WordPress.com.

%d bloggers like this: