Revisor og online regnskabsprogrammer

juli 31, 2008

Udbud af arbejdskraft

Filed under: udbud — revisor @ 1:33 pm
Tags: , ,

Efterspørgselsforholdene er dog ikke tilstrækkelige til at fastlægge lønnen. det er tillige nødvendigt at inddrage udbudsforholdene, og vil vil her begynde med at se på den enkelte arbejdstager udbud.

Den enkeltes arbejdsudbud

Det antal timer, den enkelte arbejdstager er villige til at arbejde på. år, er afhængig af en hel række forhold, hvoraf vi specielt er interesseret i timelønnens betydning. Umiddelbart skulle man tro, at kurven for udbud er stigende, idet en højere timeløn animerer til en øget arbejdssats. Argumentet bag dette synspunkt er følgende: Den enkelte har 24 timer til rådighed i døgnet til deling mellem arbejde og fritid. Når timelønnen stiger, bliver det relativt dyrere at holde fri, hvorfor den enkelte vil substituere en del af fritiden med fx. overarbejds. Denne virkning af en lønstigning på arbejdsudbudet kaldes derfor også substitutionsvirkningen.

På den anden side vil en stigning i timelønnen øge indkomsten, og det kan mindske et udbud. Forklaringen er, at arbejdstageren betrager fritid som et gode på linie med andre varer og tjenester. Når indkomsten stiger som følge af en lønstigning, får lønmodtageren bedre råd til at holde fri, hvrofor han mindsker sit arbejdsudbud. Denne virkning på arbejdsudbuddet kaldes derfor indkomstvirkningen.

Reklamer

Skriv en kommentar »

Endnu ingen kommentarer.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

Blog på WordPress.com.

%d bloggers like this: