Revisor og online regnskabsprogrammer

august 1, 2008

Arbejdsmarkedets internationale forhold

Filed under: indkomst — revisor @ 11:16 pm
Tags: , ,

Arbejdsmarkedet er afskærmet

Hovedsageligt betrages det givne arbejdsmarked som værende afskærmet fra omverdenen, en forudsætning, der ikke holder for de fleste dele af arbejdsmarkedet i en globaliseret verden.

Da virksomhedens efterspørgsel efter arbejdskraft bl.a. afhænger af prisen på dens produkter, er det åbenbart, at de internationale forhold kan spille ind, hvis virksomheden står i konkurrence med udenlandske virksomheder. Markedets efterspørgselskurve vil derfor være elastisk i en åben økonomi med samhandel med andre lande, idet der der grænser for det omfang, i hvilket en indenlandsk indkomst kan overvæltes i de internationale handlede priser.

En kraftig stigning i folk indkomst fra lønpres fra f.eks. en fagforening kan få virksomheder til at outsource dele af deres produktion til lande hvor folks indkomst er lavere, hvorved efterspørgslen efter ufaglært arbejdskraft i de rige lande eller, hvis  minimumslønninger sætter en grænse herfor, til problemer med beskæftigelsen.

Følge af globalisering

På et arbejdsmarked med modstående monopoler, må man forvente, at forhandlingsløsningen lønmæssigt forskydes til fordel for arbejdsgiverne, som følge af globalisering.

Tilsvarende kan samfundets udbudskurve for arbejdskraft være påvirket af internationale faktorer, hvis landet har accepteret migration ind og ud af landet. Hvis reallønsniveauet i landet er højt i forhold til en række andre lande i verden, kan det resultere i en indvandring, der kan øge det totale arbejdsudbud og virke trykkende på lønniveauet.

Reklamer

Skriv en kommentar »

Endnu ingen kommentarer.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s

Blog på WordPress.com.

%d bloggers like this: