Revisor og online regnskabsprogrammer

august 1, 2008

Den private opsparing

Filed under: opsparing — revisor @ 10:45 pm
Tags: , ,

Indkomst skal deles mellem forbrug og opsparing

Det er op til husholdningerne, hvordan de vil fordele den disponible indkomst på opsparing og forbrug. Pr. definition er opsparing derfor den del af den disponible indkomst, der ikke anvendes til forbrug.

Husholdningens formue er summen af de enkelte års opsparing, og det er et selvstændigt og interessant emne, hvorledes husholdningerne vælger at placere deres formue (obligationer, aktier, fast ejendom mv.). Her er det dog hverken formuen eller dens placering, der interesserer os, men alene den opsparing, der finder sted i det enkelte år.

Grafisk udledning

Opsparingsfunktionen kan udledes grafisk, når vi kender forbrugsfunktionen. Hvor forbrugsfunktionen skærer 45 graders linien, er forbruget altså netop lig med den disponible indkomst, og opsparingener derfor nul. Når den disponible indkomst overstiger 200 er forbruget lavere end indkomsten, og forskellen er da lig med opsparingen, som er angivet ved opsparingskurven. Er den disponible indkomst mindre end 200, er forburget større end indkomsten, og der er deroffr tale om en negativ opsparing.

Borgernes formue har betydning for forbrugets størrelse. En uventet stigning i formuen betyder, at forbrugeren er mindre motiveret for yderligere at øge formuen gennem opsparing. Opsparingskvoten falder, og herved øges forbruget ud af en given disponibel indkomst,.

Reklamer

Skriv en kommentar »

Endnu ingen kommentarer.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s

Skab en gratis hjemmeside eller blog på WordPress.com.

%d bloggers like this: